Ο γάμος βοηθάει στη μακροζωία ανδρών και γυναικών

Ο γάμος βοηθάει στη μακροζωία ανδρών και γυναικών

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, Ουαλία, στο BMJ (British Medical Journal), ο γάμος δεν αυξάνει απλώς τη μακροζωία στους άνδρες και στις γυναίκες, αλλά συμβάλλει επίσης στο να επωφελούνται οι γυναίκες ψυχικά και οι σύζυγοι σωματικά. Οι συγγραφείς περιλαμβάνουν τόσο τους «φαντασιακούς γάμους» όσο και εκείνους των μεγάλων μακροπρόθεσμων δεσμευμένων σχέσεων.

Οι συγγραφείς David Gallacher και John Gallacher έγραψαν «… αξίζει κανείς να προσπαθήσει για να βρει ισορροπία» και πιστεύουν ότι τα αρσενικά επωφελούνται από μακροπρόθεσμες σταθερές σχέσεις, διότι αυτός ο τρόπος ζωής τούς οδηγεί σε καλύτερη υγεία, σε σύγκριση με άλλους άνδρες. Επίσης, προσθέτουν ότι η αληθινή αγάπη δεν είναι αναγκαίο να εκτυλίσσεται ομαλά σε όλες τις περιπτώσεις και ότι οι σχέσεις κατά τη διάρκεια της εφηβείας συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο εφηβικών καταθλιπτικών συμπτωμάτων, αν και αυτό βελτιώνεται, καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν σε ηλικία. Άτομα 18 – 25 ετών έχουν την τάση να απολαμβάνουν καλύτερη ψυχική υγεία, αλλά όχι σωματική, αν είναι σε μια ρομαντική σχέση.

Άγαμα άτομα έχουν καλύτερη ψυχική υγεία από ό,τι οι ομόλογοί τους σε τεταμένες σχέσεις. Θα ήταν λάθος να υποθέσουμε ότι κάθε είδους σχέση είναι καλύτερη από το να είναι κανείς μόνος του.

Ένας χωρισμός μπορεί επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική και σωματική υγεία αμφότερων, ανδρών και γυναικών – «η έξοδος από μία σχέση είναι οδυνηρή». Όσοι έχουν πολλαπλούς συντρόφους τείνουν να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τους ανθρώπους σε μακροχρόνιες σχέσεις.

Οι Gallacher συμπέραναν ότι δεν είναι σκόπιμο να αποφεύγονται οι σχέσεις, για να μην προκληθεί ζημιά στην υγεία, αν κάτι πάει στραβά. Θα ήταν καλύτερο να υπάρξει εστίαση στην αποφυγή κακών σχέσεων, επειδή τα οφέλη από μια καλή σχέση ξεπερνούν κατά πολύ τους «τοξικούς» κινδύνους από τις δυσάρεστες σχέσεις.

Μία χρόνια μελέτη ενός δισεκατομμυρίου ατόμων σε επτά ευρωπαϊκές χώρες διαπίστωσε ότι τα άτομα σε σταθερές σχέσεις είχαν προσαρμοσμένα ποσοστά θνησιμότητας που ήταν 10-15% χαμηλότερα από τον γενικό πληθυσμό, αναφέροντας ότι, εν τέλει, το να καταβληθεί μία προσπάθεια πιθανότατα αξίζει τον κόπο. 

«Οι σχέσεις είναι καλές για την υγεία; Επιλέξτε προσεκτικά τον σύντροφό σας».

Πηγή: medicalnewstoday